Popotovanje po Indiji http://koromandija.rompompom.com My very own first blog! Mon, 03 Dec 2007 14:34:57 +0000 en-US hourly 1 http://wordpress.org/?v=3.4.2 Andamanski otoki – Severni del http://koromandija.rompompom.com/2007/03/andamanski-otoki-severni-del/ http://koromandija.rompompom.com/2007/03/andamanski-otoki-severni-del/#comments Thu, 15 Mar 2007 14:19:04 +0000 Zan Jansa http://koromandija.rompompom.com/?p=121 Po tedenskem uzivanju na otoku Havelock sva se z Nizozemko Anniko odlocila, da jo sama kreneva proti severu Andamanskih otokov – na pustolovscino. Kajti vecina ljudi ostane na Havelcoku, saj je namrec kot v raju in se jim ne da premakniti kam drugam.

Ko prispes na otoke ti dodelijo nekaksno dovoljenje katero narekuje, da lahko ostanes tam najvec en mesec. Brez tega dovoljenja ne smes hoditi naokoli, saj lahko zaides v precejsnje tezave! Pod to otocje spadajo tudi Nicobarski otoki, na katere pa ni dostopa za turiste.

Za boljso orientacijo prilagam zemljevid Andamanskih in Nicobarskih otokov:

Andamanski in Nicobarski otoki

29.1. sva se zarana usedla na avtobus in se odpravila na 6 urno voznjo proti severu. Odhod iz glavnega mesta Port Blair na jugu Andamanskih otokov proti kraju Rangat na srednjem Andamanu. Vcasih so bile ceste med juznim, srednjim in severnim andamanom povezane, sedaj pa so presekane in vmes tecejo reke ter zato vozijo manjsi trajekti. Tam sva prespala eno noc in se naslednji dan odpravila se bolj na sever, proti kraju Mayabander. Tudi tu sva enkrat prenocila ter se malo razgledala po mestecu. Ko sva sla zvecer na sprehod proti luki, so naju ustavili mozje postave pred tamkajsnjo policijsko postajo. Poklicali so naju noter, ces da se morava vpisati v “knjigo turistov”. Malo smo pokramljali v ozki policijski sobici, potem pa so naju le “izpustili” :) .

Namen pa je bil prilesti cim dlje na sever, in sicer do mesteca Diglipur in od tam v vasico Kalipur in se maaalo naprej do “naselja” bambusovih hisic, Pristine beach resort. Popolnoma neturisticen kraj: ko sva prispela so tam pocitnikovali trije Izraelci in en Anglež, pa se oni so se pobrali, tako da sva po dveh dneh ostala sama. 100 metrska pot vodi do obale, ki pa v primerjavi s Havelockom niso tako pesceno privlacne, imajo pa drugacne care… Plaza zraven Pristine, malo bolj kamnita plaza

]]>
http://koromandija.rompompom.com/2007/03/andamanski-otoki-severni-del/feed/ 0
Andamanski otoki – Havelock http://koromandija.rompompom.com/2007/03/andamanski-otoki-havelock/ http://koromandija.rompompom.com/2007/03/andamanski-otoki-havelock/#comments Wed, 07 Mar 2007 14:29:56 +0000 Zan Jansa http://koromandija.rompompom.com/?p=109 Po daljsem bivanju v hribovskih mestecih sem se odlocil za se ene pocitnice, in sicer let na Andamanske otoooke!! Takoj, ko je letalo pristalo v glavnem mestu Port Blair, smo kupili karte za trajekt, ki pelje na manjsi, a malo bolj turisticni otok Havelock. Na tem otoku je 7 manjsih vasi, ki pa so poimenovane kar Village No.1, Village No.2, Village No.3 itd. Malo naprej od Village No.7 pa se razteza Beach No.7 oz. Radha Nagar beach. Najlepsa plaza na otoku…

 

Andamanski otoki Andamanski otoki Andamanski otoki Andamanski otoki Andamanski otoki

 

Prelep posnetek z gozda, se en lep posnetek z gozda…

 

45 minut hoje od plaze Radha Nagar pa pridemo do redko obiskane Elephant beach. Je tezje dostopna, kajti pot vodi cez junglo in mocvirja polna malih rakovic. Tudi sama plaza ni prevec privlacna, saj okoli lezi veliko podrtih dreves…

Mocvirje Mocvirje Mocvirje Elephant beach Elephant beach Elephant beach Elephant beach Elephant beach

 

]]>
http://koromandija.rompompom.com/2007/03/andamanski-otoki-havelock/feed/ 4
Kerala – cajne plantaze http://koromandija.rompompom.com/2007/02/kerala-cajne-plantaze/ http://koromandija.rompompom.com/2007/02/kerala-cajne-plantaze/#comments Tue, 06 Feb 2007 14:13:15 +0000 Zan Jansa http://koromandija.rompompom.com/?p=97 Mestece Kumily na cca. 1500m nadmorske visine je popolnoma obkrozeno s plantazami caja! Ze ko sem uprl pogled iz doline proti hribu me je fasciniralo, ko pa smo se povzpeli navkreber sem ostal brez besed…

(tale blog na zalost ne podpira pomanjsanih slik, katere so vecje od 1.x mb, zato le kliknite na link, ki je rdece obarvan)

Pogled od spodaj, nasa mala odprava na vznozju hriba

1.obiralci na plantazi… 2.jaz in pridne delavke… 3.skropilec

Kumily Kumily Kumily
Mala odprava na vrhu hriba kjer veje rahel prijeten vetric in pljuca nehajo delovati ob prelepem razgledu…Kumily

Delavci na koncu obiranja stehtajo svoj pridelek, strog moz pa posteno odcita kilazo.

Kumily

]]>
http://koromandija.rompompom.com/2007/02/kerala-cajne-plantaze/feed/ 4
Kerala – Backwaters http://koromandija.rompompom.com/2007/01/kerala-backwaters/ http://koromandija.rompompom.com/2007/01/kerala-backwaters/#comments Sun, 28 Jan 2007 13:02:39 +0000 Zan Jansa http://koromandija.rompompom.com/?p=91 V notranjost celine smo zarili kmalu po novem letu saj je bil cas za premik iz obale v notranjost. Znamenitost te zvezne drzave so vodni kanali, ki tecejo po velikem delu Kerale, imenovani Backwaters. Nas namen je bil najeti eno od takih “his na vodi” (houseboat) v katero se ponavadi vkrcajo 4 osebki…

Kerala Kerala

…ampak, ker je bil takrat ravno visek sezone so bile cene rahlo previsoke, pa smo se odlocili, da gremo raje za par uric z malo vecjim colnom in dvema veslacema.

Tale fotografija me je skoraj stala fotoaparata. Malo sem poeksperimentiral in poiskusil leco prblizati cim blizje vodni gladini.

Ribic, ki se ravno odpravlja na lov v svojem znamenitem podolgovatem colnu…

Kerala

Takole smo preziveli lepo popoldne na vodni gladini. Par dni po tem smo se odpravili s trajektom 100km severno po kanalih, a smo se na pol poti odlocili ustaviti se v ashramu Amritapuri. Tam smo prespali eno noc ter se naslednji dan odpravili naprej proti mestu Kollam, za tem Kotayam in navsezadnje v “hribovsko” mestece Kumily, a malo vec o tem naslednji teden… ;)

]]>
http://koromandija.rompompom.com/2007/01/kerala-backwaters/feed/ 1
Kerala – Novo leto na klifu v Varkali http://koromandija.rompompom.com/2007/01/kerala/ http://koromandija.rompompom.com/2007/01/kerala/#comments Sat, 27 Jan 2007 16:15:13 +0000 Zan Jansa http://koromandija.rompompom.com/?p=83 je zvezna drzava na jugozahodu Indije v katero sem presedlal 29.12. po 2-tedenskem lenarjenju v Goi. Na vlaku sem spoznal nizozemca Onno-a, ki je bil tudi namenjen v obmorsko mestece Varkala. Prispela sva sredi noci in nekako nisva uspela najti prenocisca (ob 3h zjutraj!!), pa sva si postlala kar na plazi. Takoj so se k nama priklatili okoliski psi in zastrazili najin “tabor”, tako da sva dobila obcutek varnosti… :)

Varkala

Naslednje jutro sva poiskala solidno sobo z roza stenami in zvezdicami na stropu, ki se svetijo v temi (?) za se kar solidno ceno glede na visek sezone. Poiskala sva druzbo s katero sem bil dogovorjen, da praznujemo novo leto: 2 nizozemki kateri sem spoznal prvi mesec v Rajasthanu, oceta in brata od ene od njih ter 2 angleza, ki sta se prikljucila nekje vmes. Vecina restavracij in malih stacunic je na vrhu klifa s katerega je prelep pogled na plazo in neskoncno morje…

Varkala Varkala Varkala

]]>
http://koromandija.rompompom.com/2007/01/kerala/feed/ 3
GOA! http://koromandija.rompompom.com/2006/12/goa/ http://koromandija.rompompom.com/2006/12/goa/#comments Tue, 26 Dec 2006 09:51:55 +0000 Zan Jansa http://koromandija.rompompom.com/?p=70 Potovanje po Rajasthanu se je zakljucilo in mahnil sem jo proti jugu. Ko sem prispel v Arambol (severni del Goe) sem se oddahnil, kajti na vrsti je psihicni in fizicni pociteeek! :)

Ostal sem dobra 2 tedna ter si ogledal par lepih plaz…

Obala v Arambolu Obala v Arambolu

Obala v Arambolu Obala Querim, nedalec stran od Arambola

Obala Querim, nedalec stran od Arambola Obala Ashvem

Nastanil sem se v “naselju” bambusovih barakic Cocks Town (?), 50m od morja…

Cocks Town Cocks Town

Cocks Town Cocks Town

Okoli 6. ure zvecer se na plazi zbere mnogo ljudi, nekateri pridejo uzivat v cudovitem pogledu na soncni zahod, nekateri okoli sebe zavihtijo nekaksne okraske na verigi, drugi si podajajo frizbi, tale moz pa intenzivno uri ravnotezje. Takole spravi na glavo 3 steklene krogle in jih drzi uravnotezeno kako minuto, vcasih 2.

Dih odvzemajoc prizor! :D

Francoz z steklenimi kroglami Francoz z steklenimi kroglami Francoz z steklenimi kroglami

Francoz z steklenimi kroglami Francoz z steklenimi kroglami Francoz z steklenimi kroglami

]]>
http://koromandija.rompompom.com/2006/12/goa/feed/ 7
Deshnok – Karni Mata Temple http://koromandija.rompompom.com/2006/12/deshnok-karni-mata-temple/ http://koromandija.rompompom.com/2006/12/deshnok-karni-mata-temple/#comments Fri, 08 Dec 2006 11:36:20 +0000 Zan Jansa http://koromandija.rompompom.com/?p=64 Uro voznje z avtobusom iz Bikanerja stoji “podganji” tempelj Karni Mata. Tisti dan, ko sem prisel v tempelj je ravno dezevalo in se je vsa umazanija utekocinila! Kot v vseh ostalih templjih se je treba pred vhodom sezuti. Ni ravno prijetno se sprehajati po templju, ko mimo tebe letajo male podganice, kaksna svigne tudi cez nogo, takrat te pa kar malo zmrazi brrr! :) Ce kaksna zenska planira potovanje po Indiji, toplo priporocam ogled podganjega templja! ;)

Tempelj v Deshnoku blizu Bikanerja

Vse te podgane naj bi bile nekaksna reinkarnacija starih pripovedovalcev zgodb (ce koga zanimajo podrobnosti naj si pogleda na www.karnimata.com).

Tule male zivalce pijejo mleko iz istih posod iz katerih pijejo kasneje isto mleko tudi ljudje, ki prebivajo v templju!! Na sreco tega prizora nisem ujel. :)

Podgane, ki pijejo mleko v templju Podgane, ki pijejo mleko v templju

Tempelj v Deshnoku

]]>
http://koromandija.rompompom.com/2006/12/deshnok-karni-mata-temple/feed/ 3
Jaisalmer in Camel safari! http://koromandija.rompompom.com/2006/12/jaisalmer-in-camel-safari/ http://koromandija.rompompom.com/2006/12/jaisalmer-in-camel-safari/#comments Fri, 01 Dec 2006 09:43:33 +0000 Zan Jansa http://koromandija.rompompom.com/?p=49 V Jaisalmer sva prispela v nedeljo, jutri pa ze sibava naprej proti Bikanerju.

Trdnajva v Jaisalmerju

Jaisalmer je manjse mesto na obrobju Rajasthanske puscave in ima komaj 40.000 prebivalcev. Je tudi edino mesto s trdnjavo, na kateri je polno hotelov in
restavracij, stantov in pa tudi domov za Brahmane in Ksatrije (1. in 2. kasta v Indiji).

Seveda sva se takoj v ponedeljek zmenila za Camel safari in v torek zjutraj ze zajahala najine kamele! Prvi vtisi, ko sem se usedel na kamelo so bili: Kdaj se pa zares zacne?! :) Kajti mlajsi vodic Sumar je hodil pred mojo kamelo kako uro in jo vodil z vrvjo. Po dobri uri je tudi on zajahal in potem sem le dobil pravi obcutek. :) Se kako uro smo rabili do prvega postanka pri vecjem drevesu, kjer pa se nam je pridruzil tudi starejsi vodic Simon…

Ivan na kameli

Ta puscava ni ravno taka kot zgleda v filmih, samo pesek do koder seze clovesko oko! Teren se precej spreminja: od raznega grmicevja do skalnatih predelov, do suhih trav, kaksna mlaka tu pa tam, (od letosnjega mocnega dezevja) ipd.

Vecja mlaka

…zvecer (17:45) smo prijezdili do prvih vecjih pescenih sipin! Aleluja! Tu smo postavili tabor, si vkopali “postelje”, povecerjali in pocasi odjezdili v malo drugacne sipine. :)

Pescene sipine

Drugi dan smo prijezdili do prve vasi, kjer smo kupili hrano za kamele. Hrana stane 6Rs/kg, kamela pa poje priblizno 20kg v enem obroku, imeli smo 3 kamele, pa preracunajte!

Vas v puscavi Deklici v vasi

Tretji dan nam je zbolel mlajsi vodic Sumar. Ponoci je zavel hladen beter, najbrz ni bil dobro zavit, pa ga je snelo! Sabo ni imel nobenih zdravil, zato sem mu jaz kot dobra dusa dal par aspirinov. :)

Tako, to je vse od najinega safarija. Bilo je nadvse razburljivo!

Vrnila sva se danes zjutraj, prejahala pa sva priblizno 100km!

No, pa ne pozabimo soncnih vzhodov in zahodov…. ;)
Soncni zahodSoncni zahodSoncni zahodSoncni vzhod

]]>
http://koromandija.rompompom.com/2006/12/jaisalmer-in-camel-safari/feed/ 7
Narodni park Ranthambore http://koromandija.rompompom.com/2006/11/narodni-park-ranthambore/ http://koromandija.rompompom.com/2006/11/narodni-park-ranthambore/#comments Mon, 20 Nov 2006 14:19:15 +0000 Zan Jansa http://koromandija.rompompom.com/?p=44 Pripotovala sva v manjsi kraj Sawai Madhopur in se nastanila v Sunrise hotelu. Naslednji dan naju je zgodaj zjutraj pobral odprt avtobus in odpravili smo se v park Ranthambore. Vecina turistov gre tja zaradi tigrov, ampak ponavadi odidejo razocarani. Mi smo imeli precejsnjo sreco da smo jih videli, saj so naslednji dan to objavjlali v tamkajsnjih casopisih! Vodici so non-stop sprasevali: “Are you happy, are you happy?”

Click here to view the embedded video.

Click here to view the embedded video.

Tiger se je mirno sprehodil mimo nas, kot da nas ni tu. Tu pa tam pokaze zobe in odcaplja naprej :)

Click here to view the embedded video.

]]>
http://koromandija.rompompom.com/2006/11/narodni-park-ranthambore/feed/ 5
Sikandra http://koromandija.rompompom.com/2006/11/sikandra/ http://koromandija.rompompom.com/2006/11/sikandra/#comments Tue, 14 Nov 2006 11:15:59 +0000 Zan Jansa http://koromandija.rompompom.com/?p=41 Tole pa je Sikandra mogula Akbarja, grobnica najbolj mogocnega vladarja tistega casa!

Sikandra Sikandra Vhod v grobnico Grobnica

Ker sva bila malo bolj zgodnja kot ostali obiskovalci, so opice se brezskrbno lezale na poti do grobnice. Nekatere kar precej skrbijo za svoj izlged :)

Langurji Trebljenje bolh

]]>
http://koromandija.rompompom.com/2006/11/sikandra/feed/ 7